Știm că la alegerea unui scaun de birou
influențează caracteristici mult mai importante cum ar fi mecanismele pe care acestea le are, materialele din care este confecționat, iar unele minorități cum ar fi roțile, nu se bucură de o atenție specială.  La urma urmei, cât de diferite pot fi aceste roți? 🙂 Iată că răspunsul este unul surprinzător: suficient de multe încât să scrii un articol despre ele 😀

Am încercat să centralizăm toate aspectele unei piese atât de mici care stă la baza construcției unui scaun (și la propriu și la figurat, pentru că de altfel, anume roțile sunt cele care fac dintr-un scaun obișnuit, unul pentru birou).

Ei bine, ar fi stupid să dăm o definiție a roților unui scaun, când aproape fiecare angajat, în ziua de azi se plimbă prin birou cu ajutorul acestora. Dar e de menționat componentele de bază ale unei asemenea roți: tijă, jantă și acoperitoare. Design-ul și construcția roților, în general, variază în funcție de mai multe aspecte cum ar fi:

Condițiile în care va fi folosit scaunul?

Capacitatea de greutate a scaunului.

Tipul de pardoseală pe care se va folosi scaunul.

Anume aceste considerente ne vor ajuta să alegem modelul potrivit c dimensiune și material pentru nevoile noastre, pentru că sunt sigur că nimeni nu își dorește la fiecare săptămână  un alt set de roți pentru scaun.

Modele de roți mai mici, datorită solicitării mai mari din timpul utilizării scaunului, tind să ruleze mai greoi, pe când roțile mai mari sunt mai rezistente la utilizare frecventă și mai ales, la mișcările pe o mochetă mai groasă.

Părți ale roților:

Jante: Jantele roților de astăzi pot fi confecționate din diverse materiale: elastomer (cauciuc), nylon, oțel sau altele.În unele cazuri, janta nu este decât o minge care se poate roti în orice direcție. Scaunele de birou au la bază, în mod tipic, plastic sau un material de cauciuc, în timp ce rulmenții industriali, grele, au tendința de a avea materiale metalice la bază.

Tijă de fixare(ax de prindere): folosită pentru a prinde roata de baza scaunului, diametru cărora, în general, este de 11 mm.

Bucșă: Această componentă ajută roata să funcționeze fără probleme și asigură o mișcare ușoară. Întreținerea unei roți presupune curățarea și lubrifierea regulată a acesteea.

Furcă polipropilenă: Majoritatea roților au o glugă care acționează ca o apărătoare pentru a ascunde murdăria pe care roțile o ascund când rulează.

Dimensiunile roților

Cea mai uzuale roți sunt cele cu diametru 50 mm. Chiar dacă această dimensiune este una adecvată, sunt avantaje pentru care merită să optezi pentru roți mai mari, cu diametru de 60 mm. Cum puteți să vă imaginați, roțile cu un diametru mai mare opun mai puțină rezistență la rulare, și depășesc mult mai ușor obstacolele cum este, de exemplu, un covor mai gros. Spre deosebire de cele cu diametru de 50 mm, acestea sunt mai rezistente și mai versatile, ceea ce înseamnă că nu o să vă faceși griji cu înlocuirea lor prea curând.

 

Tipuri de roți:

Pentru mochetă: acestea sunt o variantă standard cu care sunt dotate marea majoritate a scaunelor de birou, cu ajutorul cărora utilizatorul se poate mișca ușor direct pe mochetă. De obicei, aceste modele sunt fabricate dinntr-un anumit tip de plastic și au furcă de plastic pentru protecție.

Pentru suprafețe tari: Există, de asemenea, multe modele de roți care sunt recomandate pentru ambele tipuri de suprafețe, mochetă și parchet, dar sunt cele recomandate doar pentru suprafețe tari cum ar fi parchetul. Acestea sunt construite din material moale,  care permit mișcarea ușoară pe suprafețe tari, fără a le deteriora.

Cu blocare pe roată: aceste modele asigură siguranță suplimentară și funcționalitate. Roțele din aceastî actegorie se blochează pe loc în momentul în care se aplică greutate pe scaun. Odată ce greutatea este îndepărtată, scaunul poate fi ușor rulat și mutat.